fbpx

Lad os sammen sikre liv og glade dage i generationer frem

Det har på alle måder været en fantastisk og farverig sommer i København. Rød-hvid fodboldfeber, lyse sommernætter og fester med dans, kram og kys har mindet os om, hvordan livet bør være i et gastronomisk epicenter som København, der lige nu stråler om kap med regnbuens farver.

Byen er fortsat støvsuget for udenlandske turister, men ikke desto mindre har The Standard i den grad været en del af festen denne sommer. Både Almanak og STUDIO har haft besøg af så mange danske gæster, at vi, trods udeblevne turister, har haft lige så travlt som i tiden før Covid-19. Det samme ser vi på vores søster-restaurant Radio på Frederiksberg, så håbet er atter lysegrønt. Og vi glæder os stort til også snart at åbne Almanak i Operaen, og ikke mindst til at genåbne Mission Green senere på året.

Festen kan slutte meget brat

Det er en lettelse igen at opleve glade, lykkelige og ubekymrede stunder, men sommerens ustabile sommervejr og sidste uges klimarapport fra FN gør det skræmmende tydeligt, at de ubekymrede øjeblikke kan standse brat, hvis vi ikke ændrer kurs. Ikke i morgen, men lige nu.

Nu hvor Covid-19 er ved at slippe grebet om vores liv og hverdag, står det skræmmende klart hvilken langt større global krise, som pandemien har skygget for. I sidste uge kom FN’s klimapanel, IPPC, med de nyeste konklusioner på klodens tilstand, og rapporten gør det meget klart, at verdens ledere ikke kan tillade sig at sidde på hænderne længere.

Tid at tænke alvorligt over, hvordan vi lever 

Rapporten beskriver en verden, hvor en tiltagende afsmeltning af isen ved polerne vil resultere i vedvarende havstigninger, mere ekstremt vejr og risikoen for, at Golfstrømmen kollapser, hvilket vil medføre uoprettelige skader for store dele af verden. I det mest optimistiske scenarie topper temperaturerne globalt inden for 10 år ved 1,6 grader over 1800-tallets niveau. Men et sådant scenarie er desværre næsten utænkeligt, lyder det fra mangeårigt medlem af klimapanelet, klimaprofessor Jens Hesselbjerg Christensen, som udtaler sig til Politiken i forbindelse med offentliggørelsen af rapporten: ”1,5 grader bliver svært at holde sig på. Det kræver, at udledningerne topper inden for fem til ti år og går i nul i 2050, og det vil sige, at verdens lande skal realisere det, der i dag mest tales om.” Og professoren understreger: ”De næste år skal vi nok til at tænke alvorligt over, hvordan vi lever.” 

Turbo på den grønne omstilling

Den gode nyhed er, at vi godt kan ændre skæbnen. Men der skal fart på den grønne omstilling, hvis vi skal nå at begrænse den globale opvarmning og sikre, at de kommende generationer kan få lykkelige somre som den, København har haft i år.

I Sydeuropa oplever man fortsat helt ekstreme temperaturer, og for tyskerne blev det i år skræmmende klart, at ekstreme vejrfænomener og dødbringende oversvømmelser er en realitet, som formentlig vil vende tilbage fremover, hvis ikke der sættes handling bag ordene NU.

Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget

Og det er ikke kun verdenslederne, der skal ændre kurs – det gælder os alle. Ingen kan gøre alt, men alle kan gøre noget. Derfor har vi valgt at træde yderligere på speederen i forhold til vores grønne agenda i LOCA Gruppen, som omfatter vores restauranter på The Standard, i Operaen og på Frederiksberg – samt vores klima-ambitiøse kantinevirksomhed The Lunchroom, som vi søsatte i starten af året med ambitionen om at skabe bæredygtige måltider til mange.

Læs mere om The Lunchroom her.

Vi etablerede i 2017 LOCA Gruppen med en vision om at fremme og udvikle bæredygtige virksomheder inden for gastronomi og fødevarer, og det seneste halvandet år under Covid-19, har gjort det endnu tydeligere for både os selv og vores medarbejdere, hvordan vi når i mål.

Et væsentligt udkomme af dette arbejde er LOCA’s ’Manifesto’ udarbejdet i samarbejde med Basque Culinary Center – en banebrydende akademisk institution, hvis formål er at bidrage med uddannelse, forskning,innovation og fremme af gastronomi og sundhed, og hvis arbejde trækker på input fra et panel af branchens mest fremtrædende profiler, herunder Ferran Adriá, Heston Blumenthal og René Redzepi.

Opskriften på mindre udledning og mere lighed

Manifestoet er vores opskrift på, hvordan vi kan bidrage positivt til verden omkring os, og omhandler alt fra øget økologigrad og reduceret C02-udledning til bedre arbejdsvilkår i vores branche – og til FN’s Verdensmål om ligestilling mellem kønnene og mindre ulighed generelt.

Ideen til LOCA´s Manifesto blev født, da Merete optrådte som gæsteforelæser på Basque Culinary Center, hvor hun delte LOCA Gruppens visioner om at gøre bæredygtig gastronomi tilgængelig for flere – ogpå den måde anvende gastronomien til at gøre en forskel for mange.

For verden har mere end nogensinde brug for, at vi alle bidrager til at være en del af løsningen. Særligt i de kommende år har vi alle et ansvar for at se kritisk på vores forbrugsmønstre og vores virksomheder. Vi er lige nu ved at lægge sidste hånd på vores Manifesto og vores konkrete mål for, hvordan hver af vores forretninger kan bidrage til en hurtigere grøn omstilling indenfor gastronomiens verden.

En verden i farver 

Indtil da vil vi glæde os over at fejre en verden i mange farver og nuancer. For det er på sin vis fantastisk at bo i et land, hvor det er en større nyhed at være to kvindelige restauratører i København, end at være to kvinder gift med hinanden. Udenfor Danmark er det endnu mere bemærkelsesværdigt, at vi kan blive gift med Folkekirkens velsignelse. Og som mor er man jo nærmest lykkelig, når ens børn skiller sig ud fra mængden, fordi de er rødhårede - og ikke fordi de har to mødre.

”Størst af alt er kærligheden”

Verden er i farver, og der er så mange nuancer her i livet – heldigvis. Det er ikke for sjov, at vi har navngivet vores virksomhed LOCA efter ”Love before Cash", for størst af alt er nu engang kærligheden.

Men det giver ikke sig selv. Mens København i disse dage flager om kap med regnbueflagene, og Pride-festerne liver gevaldigt op i byen, er det fortsat ikke nogen menneskeret at leve som den, man er. Hatecrimes og udskamning er stadig en del af nutidens Danmark, og i ikke mindre end 72 lande er sex med samme køn fortsat ulovlig. I 8 FN lande medfører homoseksualitet dødsstraf, og i yderligere 14 lande varierer straffen fra 14 års fængsel til livstid.

Det skal der ændres på, og ligesom vejen er blevet banet for os, kan vi også bidrage til at bane vejen for andre. Derfor arbejder vi ikke kun med grøn omstilling men også med områder som lighed og ligestilling i LOCA’s Manifesto, og vi glæder os til at dele det hele med jer i løbet af de næste måneder.

Indtil da Happy Pride – pas godt på hinanden!

Dorte & Merete

SOL OVER GUDHJEM 2024

SOL OVER GUDHJEM 2024


Christoffer er en af fire kokke udvalgt til at konkurrere i Danmarks største kokkekonkurrence "Sol over Gudhjem", som finder sted den 22. juni.